Orice viitoare mămică işi doreşte să îi poată oferii copilului tot ceea ce este mai bun şi mai sănătos şi după naştere
Alăptarea este actul fiziologic prin care mama oferă bebeluşilor şi copiilor mici nutrienţii absolut necesari creşterii şi dezvoltării sănătoase.
Neonatologii, pediatrii şi toţi specialiştii din domeniul medical, de altfel, spun la unison că laptele matern este cel mai complex şi sănătos aliment pentru un bebeluş şi singurul de care are acesta nevoie până la 6 luni.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dacă alăptarea ar deveni universală, aproape 820.000 de copii ar fi salvaţi în fiecare an. Statisticile OMS arată că la nivel global doar 40% dintre bebeluşii cu vârsta sub şase luni sunt alăptaţi în mod exclusiv, … un procent extrem de scăzut.
Pentru femeile care se pregătesc să devină mame sau proaspetele mămici, alăptarea ridică o mulţime de temeri şi întrebări. Voi putea oare să alăptez ?, este suficient laptele meu ?, ce ar trebui să mănânc când alăptez ? – sunt doar câteva dintre dilemele fireşti ale mămicilor, la care vom raspunde în cadrul acestui curs dedicat alăptării şi care se adresează atât viitoarelor mămici cât şi celor care tocmai au născut.
Proaspetele mămici pot veni la curs însoţite de nou născuţii lor . Viitorii părinţi pot veni să îşi îmbogăţească cunoştiinţele teoretice şi practice. La curs există posibilitatea de a învăţa inclusiv cum se utilizează corect pompele de muls şi alte accesorii utile alăptării.
În plus, vor fi consiliate şi mamele care alimentează mixt sau artificial cu formule de lapte.
Întărirea sistemului imunitar – Laptele matern este hrana ideală pentru nou-născuţi şi conţine anticorpi ce protejează copilul de alergii şi anumite infecţii. Totodată, colostrul, primul lapte, produs de mamă în ultima parte a sarcinii şi în primele zile de la naştere, are un conţinut mai scăzut în grăsimi şi glucide, dar conţine o cantitate uriaşă de imunoglobuline – elemente ce luptă împotriva virusurilor şi bacteriilor şi asigură piatra de temelie pentru un sistem imunitar puternic, pregătit să facă faţă noilor provocări.
Scade riscul de obezitate – Copiii alăptaţi cresc mai lent în greutate decât cei hrăniţi cu lapte praf, însă acesta este modul sănătos şi corect de creştere în greutate. Nu trebuie să ne îngrijorăm, aşădar, în privinţa creşterii lente în greutate, pentru bebeluşii hrăniţi cu lapte matern. Mai mult decât atât, un studiu al Institului Naţional de Sănătate din SUA a concluzionat că bebeluşii hrăniţi cu lapte matern au un risc mai scăzut de obezitate.
Scăderea riscurilor pentru boli cronice – Odată cu scăderea şanselor de a lua prea mult în greutate, se reduce şi riscul dezvoltării unor boli cronice asociate cu obezitatea – hipertensiunea, diabetul. Nenumărate lucrări de specialitate atestă faptul că alăptarea diminueaza pericolul bolilor cronice – cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii (boli ce reprezinta 63% dintre cauzele mortalităţii la nivel mondial).
Creşterea eficienţei vaccinurilor – Mai multe lucrari de medicina pediatrică vorbesc despre rolul laptelui matern în creşterea eficienţei vaccinului. José G Dórea, pediatru şi membru al International Society for Children’s Health subliniază că alăptarea la sân are un efect complementar vaccinului, îmbunătăţind răspunsul sistemelor imunologice şi enterohepatice ale copilului la vaccin.
Stimularea dezvoltării cerebrale – Laptele matern conţine nutrienţi esenţiali pentru dezvoltarea cognitivă a copilului. Acizii graşi din componenţa laptelui matern (peste 200 la număr) sunt cei care ajută dezvoltarea intelectuală a bebeluşului, motiv pentru care alimentele ce îi conţin (uleiuri vegetale, seminţe, peşte, legume cu frunze verzi) trebuie să se regăsească în dieta copilului după ce se incepe diversificarea.
Asigură dezvoltarea corectă a dinţilor – Alăptarea ajută copilul să-şi dezvolte o dentiţie sănătoasă, diminuând riscul problemelor de ocluzie dentară (muscătură). Un studiu efectuat recent, arată că bebeluşii alăptaţi exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni au un risc cu 72% risc mai mic de a face malocluzie (alinierea proasta a dintilor).
Susţine dezvoltarea copiilor născuţi prematur – În cazul în care copilul s-a născut înainte de termen, laptele matern contribuie la dezvoltarea neurologică şi a organelor, astfel încât acesta să poată trece peste perioada dificilă.
Eliberarea oxitocinei în timpul alăptării – În timp ce mama îşi hrăneşte copilul la sân, organismul ei secretă oxitocină, denumit şi hormonul fericirii şi ataşamentului. Acest hormon reduce riscul apariţiei depresiei post-partum şi are un rol esenţial în sudarea relaţiei mamă-copil.
Ajută la recuperarea mai rapidă a mamei – alăptarea ajută uterul mamei să revină mai rapid la forma dinaintea sarcinii şi ajută la prevenirea sângerărilor post-partum.
Reducerea riscului de cancer mamar şi ovarian – Există mai multe cercetări care au demonstrat că există o legatură strânsă între alăptare şi scăderea riscului de cancer mamar şi ovarian. Pentru că sunt ocupate cu producerea laptelui, celulele nu suferă mutaţii ce pot duce la dezvoltarea cancerului. Totodată, nivelul estrogenului este mai mic în cazul femeilor care alăptează, iar mamele care alăptează au şi tendinţa generală de a acorda o atenţie sporită alimentaţiei – nu consumă alcool, nu fumează şi consumă în general alimente mai puţin procesate.
Arderea caloriilor – Alăptatul ajută mamele să-şi revină la forma anterioară naşterii, deoarece accelerează arderea caloriilor. Astfel, kilogramele acumulate în mod firesc în timpul sarcinii sunt eliminate mai uşor şi într-un timp mai scurt.
Conferă mai multă comoditate – apariţia unui copil presupune foarte multe schimbări în viaţa unei familii, mama fiind poate cea mai vizată. Dependenţa bebuşului de mama, lipsa somnului şi grijile afectează mult mama. Alăptarea o ajută să se odihnească în timpul nopţii, îi oferă flexibilitate pentru ca poate să-şi hrănească copilul în orice loc, iar hrana nu trebuie preparată sau încălzită.
- Când şi cât se alăptează bebeluşii
- Cum ştim dacă bebeluşul manâncă suficient
- Cum şi cât se păstrează laptele matern
- Cum poate fi stimulată lactaţia
- Probleme care pot apărea în alăptare
- Alimente recomandate/interzise în timpul alăptării
- Stil de viaţă corect în timpul alăptării
- Medicamente permise/interzise în timpul alăptării
- Când este interzisă alăptarea şi când trebuie oprită
- Metode de înţărcare a copilului
- Îngrijirea şi igiena sânilor în timpul alăptării
- Avantajele alăptării pentru mama, copil şi familie
- Compoziţia laptelui de mamă
- Iniţierea alăptării, susţinerea alăptarii, succesul alăptării
- Anatomia sânului, metode de golire a sânului, poziţii la sân
- Depozitarea laptelui matern
- Plânsul copilului
- Argumente pro şi contra alimentaţiei artificiale
În acest preț sunt incluse următoarele:
- Pregătirea teoretică
- Pregătirea practică
- Evaluarea
DE CE SĂ ALEGI RealMed ?
RealMed este nr.1 în servicii medicale la domiciliu
- Cel mai mare furnizor de servicii medicale la domiciliu
- Cei mai mulți pacienți deserviți la domiciliu
- Cel mai bine pregatit personal medical
- Personal medical cu peste 15 ani experiență medicală
- ZERO cazuri de malpraxis (erori medicale) înregistrate.
- Siguranța materialelor folosite și a actului medical
- Confidențialitatea actului medical
- Cei mai mulți pacienți multumiți de serviciile noastre
- Cel mai recomandat furnizor de servicii medicale la domiciliu
- Cea mai mare zona de acoperire
CE AUTORIZAȚII DEȚINE REALMED ?
Autorizat de Ministerul Sănătății
Autorizat de Direcția de Sănătate Publică
Autorizat de Casa de Asigurări de Sănătate
CĂT DE PREGĂTIT ESTE PERSONALUL RealMed ?
Personalul RealMed este format din medici specialiști, medici primari, doctori în științe medicale, Prof. Univ. Dr. cu peste 15 ani experiență și asistenți medicali, specializați în medicină generală, medicină de urgență, medicină internă, cardiologie, ORL, terapie intensivă, chirurgie, ortopedie, neurologie, kinetoterapie, pediatrie, etc.
IMPORTANT ! - Informații suplimentare
- Programul de desfăşurare a cursului va fi stabilit şi comunicat participanţilor cu minim 3 zile înainte
- Locurile disponibile pentru participarea la curs sunt limitate
- Confirmarea rezervării locului la curs se va face doar după achitarea taxei de participare
- Acest curs reprezintă un serviciu de consiliere şi nu se eliberează diplomă .